Şimdi İletişime Geçin!

MENÜ

Mineral Gözlük Camları

mineral gözlük camları

Optik sanayisinde çok çeşitli cam hammaddesi ile lensler üretilmekte ancak gözlük lensleri için Hard (sert) Crown: Sert Cam kullanılmaktadır. Bu materyalin birçok önemli özelliği bulunmaktadır. Işık geçirgenliği yüksek renksiz kokusuz sıcağa ve atmosferik etkilere karşı dayanıklı kolay donuklaşmaz diğer bazı cam tipleri gibi kolay çizilmez bir lens çeşididir. Kırılma indisi n= 1,523 olan crown lens optik mineral lenslerin havanın kırılma indisine en yakın hammadde olduğundan abbe değeri en yüksek lenstir.

Bir lensin optik yüzeyleri, öğütme (grinding), zımparalama ve perdahlama (polishing) işlemlerinden geçirilerek üretilmektedir. Öğütmenin birinci aşamasında istenmeyen fazla kısımlar ana cam kısımdan uzaklaştırılır. Böylece lensin yüzeyi istenilen bombeliği almış olur. Bu işleme yontma (roughing) denir.

Bu işlemden sonra lensin esas bombeliğini ve yüzey parlaklığını veren ince işleme, düzeltme, tamamlama ve düzgünleştirme işlemleri yapılır. Son işlem olarak da perdahlamayla (polishing) hazır hale gelmiş olur.

Fabrikalarda işlenen diyoptri gruplarına göre bir yüzün eğriliği işlenmiş olarak gelir. Lensler genellikle güneş ışığı geçiren ve geçirmeyen, renkli veya renksiz olabilirler. Düşük ısıda erimezler, yüksek ısıda erimiş duruma düşerler (1500 °C).

mineral cam nedir gözlük Mineral Lensin Termal Özellikleri : Isının artması ile lensin hacminin artması, genişlemesi şekil değiştirmesini içerir. Lensler imal sırasında 1500 °C ısıdan geçerler. 1200 °C işlenen lensler 800 °C lensin şekli verilmiş olur. 800 °C deki lensin aldığı şekle blank denir.

mineral gözlük cam özellikleri Mineral Lensin Kimyasal Özellikleri: Mineral olarak kullanılan lensler normal kırma indisli, renkli, değişken renkli (fotokromik) gibi çeşitli guruplara ayrılırlar. Bileşimleri oluşturan elementler ve moleküler yapılarına göre kalınlıkları, ağırlıkları ve kırılma indisleri, abbe, dalga boyu değişir.

En çok kullanılan gözlük lensi olan crown camda;

mineral gözlük camı fiyatları SİO2 % 70 Silisyum Dioksit

mineral gözlük camı nedir CaO % 10 Calsiyum Oksit

mineral gözlük camları BaO % 3 Baryum Oksit

mineral güneş gözlüğü camı Na20 % 9 Sodyum Oksit

 K20 % 8 Potasyum Oksit

elementleri bulunmaktadır.

Organik hammadde çeşitli renklerde imal edilebilmekte olmasına rağmen yüksek diyoptri lenslerde merkez kalınlığı ve kenar kalınlığı arasındaki kalınlık farkı organik renkli hammadde rengi lens yüzeyinde homojen renk oluşturmaz. Sağ-sol göz arasında diyoptri farkı yüksek olur ise orijinal renkli hammadde de iki gözün lensleri farklı renk görünümü verdiğinden günümüzde kaplama teknolojisiyle fabrika ortamında renklendirilirler. Naturel (beyaz) veya kaplama renkli lenslere yine fabrika ortamında UV, AR ve yüzey sertleştirme gibi kaplamalar yapılır.

Lensleri Boyama ve Kaplama Yapmak İçin

Plazma Vakum içerisinde depolama yöntemi, Özel ekipman ile mühendisler tarafından yapılması gerekmektedir.

Pahalı bir yatırım gerektirir.

Kaplama süresi her iki yüzü 2,5 saatte olmaktadır. (Sert Kaplama Sonrasında)

Mineral Lenslerin Avantajları

Normal kalınlıkta

Kolay çizilmez

Şeffaflığı zamanla azalmaz

Kolay toz tutmaz

Temizlemesi kolaydır

Birçok kimyasal maddelerden etkilenmez

Sıcaktan etkilenmez

Çap ölçüsü değişmez

Fiyatı ucuzdur

Mineral Lenslerin Dezavantajları

Ağır

Kırılgan

Yansıma fazla

Kolay buğulanır

Montaj riski fazla

UV ışınları geçirir

Ancak fabrikada renklendirilir( kahverengi).

 

Sorumluluk Reddi: Bu makale ve genel olarak bu site bir tıp doktorunun tavsiyesinin yerini almayı amaçlamamaktadır. Sitede bulunan bilgiler herhangi bir hastalığı veya tıbbi durumu teşhis etmek, tedavi etmek veya önlemek için kullanılmamalıdır. Kişisel sağlık sorunlarınız için lütfen doktorunuza danışın. Özgür Optik sitesi, sitede verilen herhangi bir görüş veya tavsiyeden kaynaklanan herhangi bir kişisel yaralanma veya hasar için hiçbir sorumluluk kabul etmez.

Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.