Aylık ve uzun süreli kullanımlı tek kullanımlık lensler, günlük muadillerine göre çeşitli avantajlar sunar. Daha uzun bir süre boyunca kontakt lens takabilmek, aktif yaşam tarzına sahip olanlar için faydalı olabilir. Daha az lens satın almak da görme düzeltme maliyetini düşürebilir.
Aylık ve uzun süreli tek kullanımlık lens kullanmak, gözlerinizin sağlığını korumak için ekstra adımlar atmak anlamına da gelir. Günlük tek kullanımlık ürünlerin aksine, uzun süreli lensler kullanımdan sonra temizlenmeli ve saklanmalıdır.
Çok Amaçlı Kontakt Lens Solüsyonu İle Lens Temizliği
Kontakt lenslerinizi çok amaçlı solüsyonla temizlerken atmanız gereken adımlar şunlardır:
Yıkama – Herhangi bir türde kontakt lens kullanmadan önce ellerinizin temiz olduğundan emin olmalısınız. Ellerinizi musluğun altında yıkarken antibakteriyel sabunlar kullanın. Bu, zararlı yağ, parfüm ve bakterilerin lenslerinizi kirletmesini önleyecektir.
Kurulama – Islak eller enfeksiyon riskini artırır. Yıkadıktan sonra ellerinizi temiz, tüy bırakmayan bir havluyla kurulayın.
Kontak lensi gözünüzden çıkarın.
Ovma – Kontakt lensinizi avucunuzun üzerine koyun. Lensin üzerine çok amaçlı temizleme solüsyonu dökün. Lensinizi parmağınızla yaklaşık 30 saniye boyunca avucunuzun içine hafifçe ovalayın. Bu, yüzey kirini ve diğer yabancı maddeleri temizlemeye yardımcı olur.
Durulayın – Lensinizin üzerine biraz daha çok amaçlı solüsyon dökün. Bu, sürtünmeden sonra hala mevcut olabilecek fazla kirleri temizlemeye yardımcı olur.
Saklayın – Lensinizi lens kutunuzun içine yerleştirin, doğru bölmeye koyduğunuzdan emin olun. Bölmeyi saklama solüsyonuyla doldurun ve sıkıca kapatın.
Tekrar edin – Diğer kontak lensiniz için yukarıdaki adımları tekrarlayın.
Temizleyin – Kullanımdan sonra kontakt lens kutunuzu tuzlu su solüsyonuyla durulayın.
Değiştirin – Lenslerinizi her kullandıktan sonra ve lensleriniz kullanımda değilken 72 saatte bir solüsyonu değiştirdiğinizden emin olun.
Hidrojen Peroksit Çözeltisi İle Lens Temizliği
Hidrojen peroksit, koruyuculara duyarlı kişiler için çok amaçlı çözümlerde bir alternatif sunmaktadır. Ayrıca, ciddi enfeksiyonlara neden olabilecek acanthomoeba'nın göze girmesini önlemede özellikle etkilidir.
Hidrojen peroksit solüsyonunu güvenle kullanmak için aşağıdaki adımları uygulamanız gerekir:
Yıkama – Ellerinizi musluğun altında antibakteriyel sabunla yıkayın.
Kurulama – Ellerinizi temiz, tüy bırakmayan bir havluyla kurulayın.
Kontakt lenslerinizi çıkarın. Kontak lens kutunuzun uygun yuvasına yerleştirin.
Doldurun – Doldurma çizgisine ulaşana kadar lens tutucunuza yüzde 3 hidrojen peroksit solüsyonu dökün. Tutucunuzda işaretli olan dolum çizgisini asla aşmayın.
Nötralize edin – Kontakt lens tutucunuza bir nötralize edici tablet bırakın. Yerleşik bir nötrleştiriciniz varsa, bu adımın atılmasına gerek yoktur.
Kapatın – Kontakt lens tutucunuzdaki kapakları vidalayarak kapatın. Nötralizasyon işleminin gerçekleşmesine izin vererek kutunun dik tutulduğundan emin olun. Kontakt lenslerinizi en az altı saat boyunca bekletin. Daha sonra lenslerinizi takabilir veya tuzlu su içinde saklayabilirsiniz.
Durulayın – Kontakt lens kutunuzu salin solüsyonuyla durulayın. Lens kutusu her ay değiştirilmelidir.
Değiştirin – Lensler her kullanımdan sonra ve lensler kullanılmadığında 72 saatte bir solüsyonunuzu değiştirin.
Hidrojen peroksit solüsyonunun doğrudan gözlerinize dokunmasına asla izin vermeyin. Hidrojen peroksit, nötralize edilmezse korneanızda ciddi hasara neden olabilir.
Sorumluluk Reddi: Bu makale ve genel olarak bu site bir tıp doktorunun tavsiyesinin yerini almayı amaçlamamaktadır. Sitede bulunan bilgiler herhangi bir hastalığı veya tıbbi durumu teşhis etmek, tedavi etmek veya önlemek için kullanılmamalıdır. Kişisel sağlık sorunlarınız için lütfen doktorunuza danışın. Özgür Optik sitesi, sitede verilen herhangi bir görüş veya tavsiyeden kaynaklanan herhangi bir kişisel yaralanma veya hasar için hiçbir sorumluluk kabul etmez.